Ινστιτούτο αισθητικής με vintage διακόσμηση & μοντέρνες πινελιές στη Ν. Σμύρνη – Κατασκευές Κτιρίων

Το συγκεκριμένο έργο του γραφείου Labarch Architects αφορά στην ανακαίνιση ενός κτιρίου μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην πλατεία Νέας Σμύρνης, κατασκευασμένο το 1947 και στην αλλαγή χρήσης του από κατοικία σε ινστιτούτο αισθητικής.

Η παρέμβαση δεν περιορίστηκε στον εσωτερικό χώρο, αντιθέτως οι αρχιτέκτονες κλήθηκαν να αναδιαμορφώσουν την είσοδο, το κλιμακοστάσιο, αλλά και την πρόσοψη, την οποία ανέδειξαν, τονίζοντας τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Σε ότι αφορά την εσωτερική διαμόρφωση, ο χώρος υποδοχής τοποθετείται κεντρικά και λειτουργεί ως πυρήνας που διοχετεύει την κίνηση στους επιμέρους χώρους, οι οποίοι διαχωρίζονται διακριτά.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

“Η εν λόγω χειρονομία έχει διττή σημασία”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Βασική επιθυμία των Labarch Architects ήταν να παραμείνει η υφιστάμενη δομή, διατηρώντας την τυπολογία της κατοικίας, που προσδίδει αίσθηση οικειότητας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των επισκεπτών.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Ως εκ τούτου, η εκάστοτε χρήση στεγάζεται σε διαφορετικό δωμάτιο, ενώ οι παρεμβάσεις περιορίστηκαν στις πόρτες των διαδρόμων, οι οποίες αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καμάρες ώστε να διευκολύνουν την διέλευση, αλλά και να προσθέσουν το στοιχείο της καμπυλότητας που κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο χώρο.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Οι καθρέφτες ίδιας διαμέτρου που τοποθετούνται παραπλεύρως, εντείνουν το εν λόγω αρχιτεκτονικό στοιχείο, ακολουθώντας τους κανόνες της αναλογίας και της συμμετρίας, διευρύνουν οπτικά το χώρο και δίνουν την ψευδαίσθηση πολλαπλών περασμάτων, αλλά και τη δυνατότητα διαφορετικών θεάσεων του χώρου.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Στην είσοδο του χώρου αναμονής οι τοίχοι επενδύθηκαν με ξύλινα πηχάκια ημικυκλικής διατομής. Κοινό λεξιλόγιο υιοθετήθηκε και στον σχεδιασμό των επίπλων προσδίδοντας γλυπτικότητα στα αντικείμενα.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

“Σε ότι αφορά τη διακόσμηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασικό, συνδυάζοντας στοιχεία και από τις δύο τάσεις με το ρομαντικό στοιχείο να κυριαρχεί”.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Οι ξύλινες κορνίζες στους τοίχους, οι floral ταπετσαρίες, τα βελούδινα υφάσματα, οι χρωματικές επιλογές με τις έντονες αντιθέσεις και η παρουσία των φυτών δημιουργούν μία αίσθηση ονείρου.

Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Photo © Μιχαήλ Δαμάσκος

Ταυτόχρονα, κύριο μέλημα του σχεδιασμού ήταν η διατήρηση των στοιχείων που μαρτυρούσαν την πρότερη αίγλη της κατοικίας, όπως η αμερικανική δρυς στο δάπεδο με την περίτεχνη κωνοειδή τοποθέτηση, αλλά και ο διάκοσμος στην οροφή. Τέλος, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός συμπληρώνει την αίσθηση πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής.

Ανάπτυγμα χώρου, © Labarch Architects
Σχέδιο μελέτης φωτισμού, © Labarch Architects

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: “Beauty Lounge”, Τυπολογία: Ανακαίνιση κτιρίου και αλλαγή χρήσης από κατοικία σε ινστιτούτο αισθητικής, Τοποθεσία: Νέα Σμύρνη – Αθήνα, Αρχιτεκτονική Μελέτη – Διακόσμηση – Μελέτη φωτισμού: Labarch Architects, Κατασκευή: Labarch Architects – Αχιλλέας Γκρίτζης, Συνολικό εμβαδό: 120 m², Χρόνος μελέτης: Μάρτιος – Απρίλιος 2020, Χρόνος κατασκευής: Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2020, Κείμενο παρουσίασης: Labarch Architects Φωτογραφίες: Μιχαήλ Δαμάσκος 

YOUR COMMENT