Color Spectrum Apartment – Cozy Home

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Labarch ανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, στην Αθήνα.

Μπορεί ένα διαμέρισμα να γίνει πηγή έμπνευσης για μια νεαρή φοιτήτρια διακοσμητικής; Αν ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του φέρει την υπογραφή των Labarch Architects, η απάντηση είναι “ναι, μπορεί”!

Κάθε σπίτι αφηγείται μια ιστορία. “Μιλά” εξ ονόματος του ιδιοκτήτη του, που ζει και αναπνέει κάθε χώρο, κάθε γωνιά του. Με οδηγό αυτήν τη φιλοσοφία, οι Labarch Architects δημιούργησαν έναν υπέροχο, χαρούμενο, φωτεινό και πλημμυρισμένο στα χρώματα χώρο, για μια φοιτήτρια διακοσμητικής στην Αθήνα. Ανασχεδιάζοντας το διαμέρισμα, που βρίσκεται στην πλατεία Νέας Σμύρνης, οι αρχιτέκτονες έδωσαν έμφαση στην επιλογή και τον συνδυασμό των υλικών και των χρωμάτων, ώστε να αποτελέσουν ένα πεδίο έκφρασης για τη νεαρή φοιτήτρια. Ο χώρος, λοιπόν, έγινε κατά κάποιον τρόπο αυτοαναφορικός, χωρίς να λησμονείται η λειτουργικότητα ως βασική προτεραιότητα.
Ελένη Μιχαηλίδου

Η εντυπωσιακή τραπεζαρία, με τη λεία, μαρμάρινη επιφάνειά της, διατρανώνει το less is more, ενώ τα βελούδινα, σμαραγδί καθίσματα που την πλαισιώνουν χαρίζουν μια νότα διακριτικής πολυτέλειας στην όλη σύνθεση.

Η ολόλευκη κουζίνα δημιουργεί μια ενδιαφέρουσα οπτική αντίθεση με τα σκούρα χρώματα της οροφής και τα ιδιαίτερα πλακίδια τύπου terrazzo, που επιλέχθηκαν για την επένδυση του δαπέδου και του τοίχου που διαχωρίζει τις δομές των ντουλαπιών.

Η προϋπάρχουσα διαρρύθμιση του διαμερίσματος κατακερμάτιζε τον χώρο, δημιουργώντας μικρά, πλήρως διαχωρισμένα δωμάτια. Η πρόταση του αρχιτεκτονικού γραφείου, όμως, ανέτρεψε ριζικά την εικόνα του. Οι Labarch Architects δημιούργησαν δύο ξεκάθαρα διακριτές ζώνες: τη δημόσια, που περιλαμβάνει τους χώρους του καθιστικού και της κουζίνας και την ιδιωτική, με τους χώρους του υπνοδωματίου, της walk-in closet και του λουτρού. 

Στην προσπάθειά τους να ενοποιήσουν τους χώρους διημέρευσης, οι αρχιτέκτονες ήρθαν αντιμέτωποι με τα δομικά στοιχεία που μαρτυρούσαν την πρότερη δομή του χώρου. Επέλεξαν, λοιπόν, να τα διατηρήσουν, ως περάσματα πλέον, που επιτρέπουν τη συνδιαλλαγή και την αλληλεπίδραση μεταξύ των χώρων του γραφείου, της τραπεζαρίας, του καθιστικού και της κουζίνας.

 

Σε κάθε δωμάτιο του διαμερίσματος κυριαρχεί καιένα διαφορετικό χρώμα, κάτι που προσδίδει μία παιχνιδιάρικη διάθεση ανακάλυψης. Αντλώντας έμπνευση από την απρόσκοπτη θέα του καθιστικού στο άλσος Νέας Σμύρνης, οι Labarch Architects έφεραν τα χρώματα της φύσης μέσα στους χώρους του διαμερίσματος. Έτσι, στους χώρους διημέρευσης επιλέχθηκαν τόνοι του πράσινου και του μπλε, ως μια νοητή συνέχεια της εικόνας που εκτυλίσσεται έξω από τα μεγάλα παράθυρα του διαμερίσματος. Για το υπνοδωμάτιο επιλέχθηκαν παλ, φωτεινές αποχρώσεις, που χαρίζουν ζεστασιά στον πιο ιδιωτικό χώρο του διαμερίσματος. Στο λουτρό και πάλι το πράσινο κάνει έντονη την παρουσία του, συνδυασμένο αυτήν τη φορά με πορτοκαλί πινελιές.

Αυτό το διαμέρισμα αντικατοπτρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία των Labarch Architects: “η αρχιτεκτονική είναι τέχνη, αλλά το αρχιτεκτόνημα δεν είναι γλυπτό”. Είναι ένας χώρος σχεδιασμένος για τον άνθρωπο, τις επιθυμίες και τις ανάγκες του!

Labarch Architects
Μ. Μπότσαρη 12, Γλυφάδα, Αθήνα
Τ. 210 481 0535

YOUR COMMENT