INTERIOR

Beauty Lounge

Το παρόν έργο αφορά στην ανακαίνιση ενός κτιρίου μοντέρνας αρχιτεκτονικής στην πλατεία Νέας Σμύρνης, κατασκευασμένο το 1947 και στην αλλαγή χρήσης του από κατοικία σε ινστιτούτο αισθητικής.

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

2020

LOCATION

Νέα Σμύρνη, Αθήνα

CATEGORY

Επαγγελματικός χώρος

SHARE PROJECT

Στην είσοδο του χώρου αναμονής οι τοίχοι επενδύθηκαν με ξύλινα πηχάκια ημικυκλικής διατομής. Κοινό λεξιλόγιο ακολουθήσαμε και στον σχεδιασμό των επίπλων προσδίδοντας γλυπτικότητα στα αντικείμενα.

Σε ότι αφορά τη διακόσμηση αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο μοντέρνο και το κλασσικό συνδυάζοντας στοιχεία και από τις δύο τάσεις με το ρομαντικό στοιχείο να κυριαρχεί. Οι ξύλινες κορνίζες στους τοίχους, οι floral ταπετσαρίες, τα βελούδινα υφάσματα, οι χρωματικές επιλογές με τις έντονες αντιθέσεις και η παρουσία των φυτών δημιουργούν μία αίσθηση ονείρου.

Ταυτόχρονα, σε κύριο μέλημα μας αναδείχθηκε η διατήρηση των στοιχείων που μαρτυρούσαν την πρότερη αίγλη της κατοικίας, όπως η αμερικανική δρυς στο δάπεδο με την περίτεχνη κωνοειδή τοποθέτηση, αλλά και ο διάκοσμος στην οροφή.

Τέλος, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός συμπληρώνει την αίσθηση πολυτέλειας και υψηλής αισθητικής.

Σε ότι αφορά την εσωτερική διαμόρφωση, ο χώρος υποδοχής χωροθετείται κεντρικά και λειτουργεί ως πυρήνας που διοχετεύει την κίνηση στους επιμέρους χώρους, οι οποίοι διαχωρίζονται διακριτά. Η εν λόγω χειρονομία έχει διττή σημασία. Επιθυμούσαμε να παραμείνουμε πιστοί στην υφιστάμενη δομή, διατηρώντας την τυπολογία της κατοικίας που προσδίδει αίσθηση οικειότητας, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα την ιδιωτικότητα των επισκεπτών.

Ως εκ τούτου η εκάστοτε χρήση στεγάζεται σε διαφορετικό δωμάτιο, ενώ οι παρεμβάσεις περιορίστηκαν στις πόρτες των διαδρόμων, οι οποίες αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με καμάρες ώστε να διευκολύνουν την διέλευση, αλλά και να προσθέσουν το στοιχείο της καμπυλότητας που κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στο χώρο.

Οι καθρέφτες ίδιας διαμέτρου που τοποθετούνται παραπλεύρως, εντείνουν το εν λόγω αρχιτεκτονικό στοιχείο, ακολουθώντας τους κανόνες της αναλογίας και της συμμετρίας, διευρύνουν οπτικά το χώρο και δίνουν την ψευδαίσθηση πολλαπλών περασμάτων, αλλά και τη δυνατότητα διαφορετικών θεάσεων του χώρου.

Το έργο πραγματοποιήθηκε για το Beauty Lounge