Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου των νέων Γραφείων μίας εταιρίας ασφαλίσεων, στον Β’ όροφο τυπικού κτηρίου γραφείων στην κεντρική πλατεία της Γλυφάδας. Η προϋπάρχουσα διαρρύθμιση τροποποιήθηκε ριζικά καθώς κύρια επιδίωξη μας ήταν η δημιουργία ενός, ει δυνατό, ενιαίου, λειτουργικού και φωτεινού χώρου εργασίας που θα ευνοεί την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία. Ως εκ τούτου τα wc που βρίσκονταν σε κεντροβαρικό σημείο, κατακερματίζοντας το χώρο, καταργήθηκαν ώστε να μπορεί να σχηματιστεί ένας συνεχής κορμός κύριων χρήσεων.
Η κάτοψη οργανώθηκε σε τρεις βασικές ζώνες.
Στο κεντρικό τμήμα της, όπου πραγματοποιείται και η είσοδος στην εταιρία, συναντάται ο χώρος υποδοχής, η αίθουσα συσκέψεων και ο χώρος αναμονής. Ουσιαστικά αυτή η ζώνη αποτελεί τον πυρήνα των λειτουργιών που απευθύνονται στους επισκέπτες – πελάτες, το πιο εξωστρεφές θα λέγαμε κομμάτι μιας επιχείρησης, ενώ εκατέρωθεν διαρθρώνονται οι κύριοι χώροι εργασίας. Αυτός ο κορμός των κοινόχρηστων λειτουργιών ανοίχτηκε στον άξονα Βορρά-Νότου επιτυγχάνοντας την διεύρυνση του οπτικού πεδίου, τη μέγιστη φωτεινότητα και διάχυση του φωτός κατά τη διάρκεια του έτους και την εύρυθμη χωροθέτηση των λειτουργιών. Ταυτόχρονα η αίθουσα συσκέψεων και ο χώρος αναμονής χωροθετούνται με τέτοιον τρόπο ούτως ώστε να δημιουργούν ένα ομαλό πέρασμα, μια μεταβατική ζώνη (buffer zone) προς τον ανοιχτό, ενιαίο χώρο γραφείων (open plan) που βρίσκεται στο νότιο τμήμα του κτιρίου προς την λεωφόρο Ποσειδώνος.
Η θέση και το ακανόνιστο σχήμα της αίθουσας συσκέψεων συντελεί συγχρόνως και στην εξομάλυνση της στροφής του κτιρίου, γεφυρώνοντας τόσο λειτουργικά όσο και συνθετικά τα δυο επιμέρους τμήματα. Η ανάπτυξη των γραφείων στον ενιαίο, ρέοντα χώρο, στη νότια χωρική ενότητα, εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό τα συνεχόμενα υαλοστάσια, ανοίγοντας το συνολικό χώρο στο φυσικό φως και στη θέα της θάλασσας. Επιπλέον, επιτρέπει μεγάλο βαθμό ευελιξίας στη διάταξη των γραφειακών ενοτήτων ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Στη βόρεια πλευρά όπου το κτίριο στρέφεται προς την πλατεία Κατράκη, προσφέροντας απρόσκοπτη οπτική φυγή τόσο στο πράσινο της πλατείας όσο και στη θάλασσα, οργανώνονται τα διευθυντικά γραφεία, ο διαχωρισμός των οποίων ακολουθεί τον ρυθμό των υποστυλωμάτων. Με την τοποθέτηση τους στην βορινή πτέρυγα επιτυγχάνεται και η επιθυμητή απομόνωση των κλειστών γραφείων. Οι δευτερεύοντες χώροι περιστοιχίζουν τους ακαλύπτους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο και να εξαερίζονται αλλά να μην είναι εμφανείς από τα πιο προσβάσιμα σημεία της εταιρίας.
Δεδομένου ότι βασική μας επιδίωξη αποτέλεσε το να μη κυριαρχεί η αίσθηση ενός χώρου αυστηρού με διακριτά όρια, αλλά η μια ενότητα να ρέει μέσα στην άλλη, χρησιμοποιήθηκαν καμπύλες χαράξεις που διευκολύνουν την ανεμπόδιστη κίνηση και εξομαλύνουν τα όρια. Αυτό διακρίνεται ξεκάθαρα στον χώρο υποδοχής που τόσο με τη μορφολογική όσο και με τη χωρική του υπόσταση ενισχύει τη ροϊκότητα και καθοδηγεί την κίνηση εκατέρωθεν. Το καμπύλο σχήμα του τοίχου στο πίσω μέρος του γραφείου αγκαλιάζει τον επισκέπτη, ενώ ταυτόχρονα η τοποθέτηση ξύλινων περσίδων στα σημεία που υπάρχουν παράθυρα, επιτρέπει στο φως να διαπεράσει δημιουργώντας και ένα ενδιαφέρον παιχνίδι πλήρους – κενού που εναλλάσσει το φωτισμό μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα εμποδίζει τη θέα στον ακάλυπτο και με τη δημιουργία ενός χώρου φύτευσης συνθέτει ένα σκηνικό που παραπέμπει σε υπαίθριο χώρο.
Φύτευση συναντάται και σε άλλα σημεία της κάτοψης, λειτουργώντας πολλές φορές ως ελαφρύ όριο ανάμεσα στις επιμέρους ενότητες, προσδίδοντας συγχρόνως αίσθηση φρεσκάδας και ζεστασιάς και δημιουργώντας σαφώς ένα πιο ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον εργασίας.
Σε ότι αφορά τα υλικά χρησιμοποιήθηκε ξύλο στο δάπεδο, αλλά και ως επένδυση στους τοίχους στον χώρο υποδοχής, στην αίθουσα συσκέψεων και στα διευθυντικά γραφεία, που προσδίδει κύρος και ενδείκνυνται για την αναβάθμιση επαγγελματικών χώρων. Τα διαχωριστικά των κλειστών γραφείων επιλέχθηκε να κατασκευαστούν από κρύσταλλο με αμμοβολή σε ένα τμήμα του, ώστε να επιτρέπεται στο φως να περάσει αλλά να μην υπάρχει και πλήρης ορατότητα στο εσωτερικό, εφόσον πρωταρχικό μέλημα μας ήταν το φως να διαχέεται ελεύθερα στο χώρο χωρίς να παρακάμπτεται η ιδιωτικότητα. Ακόμη, μελετήθηκαν και κάποια βασικά στοιχεία του εξοπλισμού (έπιπλο υποδοχής, τραπέζι συσκέψεων, σταθερά ερμάρια κ.α.), ενώ διατηρήθηκε ο προϋπάρχον κινητός εξοπλισμός της εταιρίας στα επιμέρους γραφεία.
Ο φωτισμός διαδραματίζει καθοριστικό ρολό σε ένα χώρο γραφείου καθώς επηρεάζει τη διάθεση και την παραγωγικότητα εξού και μας απασχόλησε αισθητά. Φροντίσαμε να είναι ομοιόμορφος, να μειώνει τις σκιές και να προσαρμόζεται ανάλογα με την ώρα της ημέρας και τις ανάγκες των ατόμων που χρησιμοποιούν το γραφείο. Κυκλικοί δίσκοι και δακτύλιοι τοποθετήθηκαν σε ακανόνιστες θέσεις στο χώρο υποδοχής και στον χώρο αναμονής εναρμονισμένες με τις καμπυλότητες του χώρου, ενώ για την αίθουσα συσκέψεων κατασκευάστηκε custom φωτιστικό που ακολουθεί τις χαράξεις της οροφής.