Αρχιτεκτονικό Γραφείο | Χαρά Ορφανουδάκη | ISO 9001

Χώρος Περισυλλογής και Απομόνωσης στην καρδιά ενός εμπορικού κέντρου

xoros-perisyllogis-kai-apomonosis-stin-kardia-enos-emporikou-kentrou4

Details

ΤΙΤΛΟΣ Ι ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΟΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι ATHENS HEART
ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ι ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ι Χ. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ, Π.ΑΡΓΥΡΑΚΑΚΗ
ΕΤΟΣ Ι 2012

Ο προβληματισμός που οδήγησε στην ιδέα

“world_wide_screen”

ǀǀ από την καρδιά της Αθήνας σε όλο τον κόσμο ¬ǀǀ

Ένα μέρος απομόνωσης και σκέψης. Ένας χώρος ηρεμίας. Απλές συνθετικές χειρονομίες, η απλούστερη χωρική ερμηνεία που μέσω της λιτότητας που τη χαρακτηρίζει δε βάζει σε περαιτέρω προβληματισμό το θεατή _ ένας κύβος σε μορφή black box.


Ένα δωμάτιο που θα μεταφέρει τον επισκέπτη από την «καρδιά της Αθήνας» (Athens heart) σε έναν προσωπικό κινηματογράφο, απ’ όπου θα μπορεί να περιηγηθεί σε κάθε γωνία του πλανήτη χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Μία «κάμερα» μέσω της οποίας θα μπορεί να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο ακούγοντας ήχους χαλάρωσης και βλέποντας εικόνες που θα ταξιδεύουν τον καθένα στις ομορφιές της Ελλάδας, τόσο φυσικές όσο και πολιτιστικές _μία κάμερα obscura.


Στόχος της πρότασης μας υπήρξε η συμβολική συνθετική ερμηνεία των παραπάνω δημιουργώντας ένα κύβο-κάμερα obscura που θα κεντρίζει το ενδιαφέρον των επισκεπτών χωρίς να αλλοιώνει την αρχιτεκτονική μορφή του χώρου και που ,σε δεύτερο επίπεδο, θα αποτελέσει έναν τόπο αποφόρτισης από την καθημερινότητα ώστε να μπορέσει ο καθένας να επιστρέψει ενημερωμένος και ανανεωμένος στην εξερεύνηση του εμπορικού κέντρου.

Ανάλυση του σχεδιασμού

Οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην εσωτερική επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το κουτί.

Μπαίνοντας ο χρήστης στο δικό μας black box, εισάγει σε αυτό τις προσλαμβάνουσες του από την πόλη αλλά αντί της προβολής αυτών παρακολουθεί την προβολή κάθε γωνιάς της Ελλάδας και του κόσμου που εκείνος επιθυμεί.

Ταυτόχρονα ο χρήστης ακούει μουσικές και ήχους που συμβάλλουν στη δημιουργία των ιδανικών συνθηκών ηρεμίας και σκέψης. Ο συνδυασμός εικόνας και ήχου δημιουργεί την αίσθηση ενός προσωπικού κινηματογράφου, ο οποίος αποτελεί την αφετηρία για ένα ταξίδι του μυαλού σε προορισμούς που ο χρήστης επιθυμεί.
Προτείνονται συγκεκριμένες διαδρομές μουσικές και οπτικές (επισυνάπτεται δείγμα-τμήμα video), ταυτόχρονα όμως, με την παροχή οθονών αφής (tablets) και σύνδεσης το διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να διευρύνει το πεδίο επιλογών του.

Λειτουργία προβολής: τα tablets συνδέονται μέσω ασύρματου δικτύου με projector ενσωματωμένο στο black box και η οθόνη τους προβάλλεται στην επιφάνεια απέναντι από τη θέση του χρήστη.

Προτείνονται και επισυνάπτονται βίντεο προβολών τα οποία θα υπάρχουν στο μενού των tablets παράλληλα με τη δυνατότητα ελεύθερης περιήγησης στο διαδίκτυο.

Περιγραφή Υλικών - Τρόπος Κατασκευής

Όλo το εξωτερικό περίβλημα κατασκευάζεται από ηχομονωτική γυψοσανίδα με συμβατικό τρόπο («σάντουιτς» : γυψοσανίδα –σκελετός- γυψοσανίδα).


Οι εξωτερικές επιφάνειες 1 του black box βάφονται με ακρυλικό μαύρο χρώμα ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες 2 επενδύονται εξωτερικά με μεταλλικά φύλλα inox πάχους 0,6 χιλιοστών.


Εσωτερικά οι επιφάνειες των τοιχωμάτων βάφονται σε σκούρο γκρι χρώμα πλην των τοιχωμάτων στις οποίες προβάλει ο projector, οι οποίες βάφονται σε χρώμα κατάλληλο για προβολή.


Το δάπεδο είναι ξύλινο (teak), τύπου deck (εξωτερικών χώρων δάπεδο) και τοποθετείται πάνω στους μεταλλικούς φορείς του πατώματος (σκελετός γυψοσανίδας όπου και στηρίζεται. Το εξωτερικό τοίχωμα της βάσης του περιπτέρου κατασκευάζεται και αυτό από γυψοσανίδα και στερεώνεται σε μεταλλικές βάσεις στο δάπεδο του mall.


Το κάθισμα για το χρήστη στερεώνεται στον πίσω τοίχο και είναι πτυσσόμενο προκείμενου να επιτρέπει τη χρήση του χώρου από ΑΜΕΑ. Στο ίδιο σημείο αλλά σε μεγαλύτερο ύψος τοποθετείται ο projector και εκατέρωθεν του καθίσματος σε ύψος 1 μέτρου τοποθετούνται στον τοίχο (αποσπώμενα αυτού) τα tablets.

Close Menu