Ριζική ανακαίνιση μονοκατοικίας στο Αιγάλεω

riziki-anakainisi-monokatoikias-sto-Aigaleo (6)

Details

ΤΙΤΛΟΣ Ι ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι ΑΙΓΑΛΕΩ
ΤΥΠΟΣ Ι ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΠΕΛΑΤΗΣ Ι ΙΔΙΩΤΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ι lab.arCH
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ι lab.arCH
ΕΤΟΣ Ι 2017-2018

Στη συνέχεια της σαλονοτραπεζαρίας τοποθετείται μία πιο εσωστρεφής κουζίνα που έχει επιλεκτική οπτική επικοινωνία με τους παραπάνω χώρους, αλλά διαβάζεται ως επέκταση τους μέσω του ενιαίου δαπέδου. Η κουζίνα έχει άμεση εκτόνωση στην ήσυχη πίσω αυλή και στο εξωτερικό barbeque.
Το λουτρό και το wc πλάθονται μέσω κτιστών κατασκευών επενδεδυμένων με πατητή τσιμεντοκονία και συμπληρώνονται από ξύλινες κατασκευές που προσδίδουν μία ιδιαίτερη ζεστασιά στο χώρο.
Η απλότητα των υλικών (ξύλο, πέτρα και πατητή τσιμεντοκονία), το λευκό χρώμα στους τοίχους, οι μεγάλοι καθρέπτες στο λουτρό και ο σχεδιασμός του φωτισμού δημιουργούν μία ενιαία φιλοσοφία στο χώρο, ο οποίος διαβάζεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.
Ταυτόχρονα με την αναδιαμόρφωση της κατοικίας έγιναν επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης της. Στο κέλυφος του κτηρίου τοποθετήθηκε εξωτερική θερμοπρόσοψη, έγινε εγκατάσταση φυσικού αερίου για θέρμανση- ΖΝΧ και αντικαταστάθηκε το σύνολο των κουφωμάτων από νέα θερμοδιακοπτόμενα αλουμίνια με ενεργειακά τζαμιλίκια.

Η κατοικία βρίσκεται στο ισόγειο ενός διώροφου κτίσματος στην περιοχή του Αιγάλεω, το οποίο κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1960. Έχοντας την τυπική διάταξη ενός σπιτιού της εποχής, το οποίο ήταν οργανωμένο σε μικρά δωμάτια, δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των νέων του ιδιοκτητών νεαρής ηλικίας.
Στόχος της αρχιτεκτονικής μελέτης ήταν η προσαρμογή της κατοικίας στις ανάγκες των χρηστών, οι οποίοι επιθυμούσαν την ενοποίηση των χώρων κρατώντας ταυτόχρονα και ένα υποτυπώδη διαχωρισμό χρήσεων.
Στην είσοδο, σχεδιάστηκε ένας ενιαίος χώρος καθιστικού και τραπεζαρίας που επικοινωνεί -και διαχωρίζεται- μέσω μίας καμάρας, που λειτουργεί και ως διακοσμητικό σημείο φωτισμού.
Η χτιστή σύνθεση του νέου τζακιού επεκτείνεται γραμμικά στο μεγαλύτερο μέρος του τοίχου και μέσω συνεχών αναδιπλώσεων διαμορφώνει το χώρο για τα ξύλα, ένα γραφείο και το έπιπλο με αποθηκευτικό χώρο για την τηλεόραση.