Μικρό Επισκέψιμο Οινοποιείο στην Κρήτη

oinopoieio-stin-kriti

Details

ΤΙΤΛΟΣ Ι ΜΙΚΡΟ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι ΑΡΧΑΝΕΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  Ι ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ Ι ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ GRE.A.T (GREEK ARCHITECTURAL TALENT)
ΕΚΘΕΣΗ Ι ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Ι Χ. ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ Ι Σ.ΤΣΙΡΑΚΗ, Κ.ΚΑΡΑΔΗΜΑΣ
ΕΤΟΣ Ι 2012

Σε μια έξαρση του αναγλύφου, στη σκιά του Γιούχτα, του «Ιερού Βουνού» του Μινωικού πολιτισμού, τοποθετείται το οινοποιείο. Η συνθετική χειρονομία μοιάζει σαν μια χαρακιά στη γη – μια δυναμική κίνηση – απ’ όπου θα ρέει ένα ποτάμι από το βουνό προς το ιστορικό κέντρο φιλοδοξώντας να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή των πολιτών και την κάλυψη μέρους των αναγκών τους- αλλά και επιπρόσθετα να αποτελέσει τόπο μάθησης, συγκέντρωσης και κατ’ επέκταση ένα μοχλό οργάνωσης ενός υπερτοπικού δικτύου οινοτουρισμού.

Δυο πτέρυγες σχήματος ανοιχτού «Γ», που περιέχουν όλη την παραγωγική διαδικασία, ένας τρίτος όγκος που φιλοξενεί εκπαιδευτικές χρήσεις και ένα εστιατόριο –πωλητήριο παραδοσιακών προϊόντων σχεδιάζονται σαν μια κτηριακή «αγκαλιά» ώστε να δημιουργήσουν ένα προστατευμένο από το βοριά υπαίθριο χώρο, ένα κέντρο αναφοράς της συνθετικής πράξης. Μια χοανοειδής διαμόρφωση στο τελείωμα της οποίας υψώνεται μια υδατοδεξαμενή – παρατηρητήριο σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας και ορίζει δυναμικά την είσοδο στο οικόπεδο.

Το ψηλό στοιχείο με το χαμηλό, το εξωστρεφές παρατηρητήριο-πύργος που αντιπαραβάλλεται με το «χωμένο» στο έδαφος οινοποιείο, η ανάβαση που ξεδιπλώνει τη θέαση του κτισμένου και άκτιστου περιβάλλοντος και η κατάβαση μέσω της οποίας καλείται κανείς να γνωρίσει τη διαδικασία παραγωγής οίνου, δημιουργούν μια αντιστικτική σχέση ανάμεσα στους όγκους του κτηριακού συγκροτήματος.

Το οινοποιείο καλείται να αποτελέσει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των ηθών και των εθίμων του τόπου. Μέσω της φιλοξενίας δράσεων συμπληρωματικών ως προς τις ήδη υπάρχουσες και της «ενεργοποίησης» της κεντρικής αυλής ως συλλέκτη τοπικών εορταστικών εκδηλώσεων, σημείο αναφοράς και συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών και υπερτοπικό σημείο αναφοράς οινικών δραστηριοτήτων, μεγάλο μέρος των στόχων θα έχει επιτευχθεί.

Κλείνοντας την περιγραφή των διαδικασιών, συνθετικών διαδρομών και σκέψεων δε μπορεί να μην υπογραμμισθεί η –κάθε φορά- σημαντική δύναμη της αρχιτεκτονικής παρέμβασης στη διαδικασία ένταξης λειτουργικών και συνθετικών θεμάτων στο «λόγο» του τόπου.