Αρχιτεκτονικό Γραφείο | Χαρά Ορφανουδάκη | ISO 9001

Design and construction of a residence in Voula

LIVING-ROOM_1

Details

TITLE Ι APARTMENT DESIGN AND CONSTRUCTION IN VOULA
LOCATION Ι  VOULA
TYPE Ι  HOUSE
CLIENT Ι PRIVATE
ARCHITECTURAL DESIGN Ι  lab.arCH
INTERIOR DECORATION Ι lab.arCH
LIGHTING DESIGN Ι Theodore Kontorigas for lab.arCH
CONSTRUCTION Ι lab.arCH
YEAR Ι 2018-2019

Oak planks run a large part of the surfaces and contribute to the perception of space as a whole unit, composing a common vocabulary which gives warmth and color to the house.

At the same time, the atmospheric lighting highlights the architectural design, the quality of the materials and creates spaces of varying quality, with the ultimate goal of affecting emotionally the users.

The basic design gesture was the organization of the plan in a direction of a two-way movement flowing from one space to another. In the center of the plan there is the wardrobe, which plays the role of the transition space from the living/kitchen area (less private) to the bedroom (more private).


With the demolition of the dividing walls the great challenge that arose was the appearance of the beams that revealed the former structure of the house. Due to the low height of the apartment, but also for the consistency of the construction, it was chosen to preserve and highlight them as traces of the past.

The project concerns the renovation of an apartment of 80sqm situated on the third floor of a block of flats built in 1980, in Voula-Athens.


The pre-existing layout was radically modified to ensure a clearly defined movement and the best functionality of each space.

In order to gain an emphatic presence, the central beam was widened, covered with wood and took a linear light.


The whole design of the apartment followed the rules of minimal aesthetics with white surfaces that act as a neutral canvas to highlight the wooden coatings.

Close Menu