Αρχιτεκτονικό Γραφείο | Χαρά Ορφανουδάκη | ISO 9001

Architectural Competition Kozani x4

arxitektonikos-diagonismos-kozanix4 6

Details

TITLE Ι ARCHITECTURAL COMPETITION KOZANI X4
LOCATION Ι KOZANI
AWARD Ι  PARTICIPATION
ARCHITECTS Ι C. ORFANOUDAKIS, M. ALEXANDROPOULOU
YEAR Ι 2014

Studying the city of Kozani we realized the intensive degradation of the environment, which consists of the obvious lack of trees and foot walks (with only exception the central foot walk in the Avenue of Peace), in the existence of noisy activities of recreational activities and in the lack of satisfactory lighting with great elation in the wider region of the Nikis’ central square.


The initial thought of our team was to evaluate and identify the certain characteristics of the region, so that they can be developed in our proposal and we can achieve the “infiltration” of planting, which exist in the fringes of the region in the central department of city.

The region of intervention

The region is found to be in the central part of the city of Kozani and it is defined by the Georg.Tioli str., Farsalon and Kleisoyras strs., while it is simultaneously stands in the middle of a conceivable route that links the central square (Nikis’ square), which is about to be reconstructed and the new Municipal library that is found in the stage of construction. The region is totally encompassed by a batch of squares, the reformation of which has been announced and assembles all the characteristics of the above mentioned degradation.


The buildings that exist in the selective blocks of buildings, together with the surrounding ones, reach the highest allowable height (four and five floors high), with inactive open spaces and anarchist design in the interior of the internal open space. The planting is deficient or even non-existent, the pavements have been sacrificed for the circulation of the vehicles and the core of neighborhood, which used to be a place of socialization and aggregation, has been alienated.

General plan of the proposal
Sketches of the idea

The idea

Realizing the intensive polymorphic scene and disarray of urban web we wanted to propose a system of canvas that follows the traces of the existing buildings and create an “internal” canvas for each block of buildings, which is also extended in the part of the common outdoor spaces in order to unify the two and constitutes the guide for the entrance to the open space of the blocks.


With the paving of all streets that is encompassed by the four building blocks we grant in the pedestrians the space they need to walk. Proposing different materials of coating for the outdoor common spaces we signal the different uses that we wish for each one. In the walking points of our route we place hard flooring, with plates of such dimensions as our canvas determines, while in the standing points of our route the plates are softer.


The planting not only regulates the microclimate of the region but also covers the interior of the building blocks, completes the outlines of the buildings and linearly emphasizes the movement of our route.

Additionally it constitutes a natural rooftop for the urban equipment (benches) that it has been drawn in various corners. Inside selected flower-beds we propose crocus of Kozanis to be planted. The traditional product of the city has a multiple beneficial attributes and a characteristic purple color.


The aquatic element in the city is also limited and that is why we wanted to make perceptible the appearance of water in two characteristics gathering points of plants and people.


The climaxing of our designing gesture takes place in the crossroad of a road widening and a square. This is a place of concentration and recreational activities for the local society in a free space in the corner of building block.

The square and part of the route
The square in the crossroad
Close Menu