Αρχιτεκτονικό Γραφείο | Χαρά Ορφανουδάκη | ISO 9001

Σχεδιασμός κατοικίας στη Σέριφο

sxediasmos-katoikais-sti-serifo

Details

ΤΙΤΛΟΣ Ι ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΙΦΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι ΛΕΙΒΑΔΙ ΣΕΡΙΦΟΥ
ΤΥΠΟΣ Ι ΚΑΤΟΙΚΙΑ
ΠΕΛΑΤΗΣ Ι ΙΔΙΩΤΗΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΕΤΟΣ Ι 2018

Η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση εσωτερικού χώρου και πρόσοψης κατοικίας 40τμ στο νησί της Σερίφου. Στην εν λόγω παρέμβαση από την αρχική κατασκευή διατηρήθηκε, ουσιαστικά, μόνο το εξωτερικό κέλυφος, εφόσον εσωτερικά ο κάθε χώρος σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε εκ νέου, ενώ η διαρρύθμιση άλλαξε άρδην.


Ο περιορισμένος χώρος και η ορθογωνική διάταξη της κατασκευής αποτέλεσαν πρόκληση για το σχεδιασμό, ένα εμπόδιο που υπερπηδήθηκε με επιτυχία διαμορφώνοντας χώρους που διαφυλάσσουν την ιδιωτικότητα, παραμένοντας, την ίδια στιγμή, σε συνδιαλλαγή με τον εξωτερικό χώρο. Κεντροβαρικά της κατοικίας χωροθετήθηκαν το λουτρό και η κουζίνα, ενώ στο βόρειο και νότιο τμήμα της, το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό αντίστοιχα, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο το φυσικό φωτισμό και τις οπτικές φυγές στους δύο βασικούς χώρους της κατοικίας, αλλά και διαχωρίζοντας, ταυτόχρονα, τις λειτουργίες ευκρινώς. Παρόλο που η κατοικία διαθέτει μόνο ένα υπνοδωμάτιο, με την κατασκευή των παταριών στο καθιστικό και το υπνοδωμάτιο αξιοποιήσαμε στο έπακρο το υφιστάμενο ύψος, παραδίδοντας δύο επιπλέον λειτουργικούς χώρους που ενδείκνυνται τόσο για τη φιλοξενία τεσσάρων επιπλέον ατόμων όσο και για αποθήκευση.


Η παρέμβαση υπακούει στις λιτές αλλά περίτεχνες γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα εντάσσει και μία σύγχρονη ματιά. Η απόλυτη κυριαρχία του λευκού χρώματος των κατοικιών των νησιών υιοθετήθηκε πιστά, με το λευκό να πρωτοστατεί σε κάθε χώρο του σπιτιού.


Η ογκοπλαστικότητα των μορφών συνηγορεί στο να αναγιγνώσκονται οι επιμέρους κατασκευές ως ένα αδιάσπαστο και ενιαίο σύνολο, έτσι που το καθένα ξεχωριστά δε θα μπορούσε να υφίσταται. Σμιλευμένες, αδρές επιφάνειες προσδίδουν την αίσθηση σταθερότητας και διάρκειας στο χώρο και στο χρόνο. Τόσο τα ιδιαίτερα ανοίγματα κυκλαδίτικου τύπου στον αποθηκευτικό χώρο του καθιστικού, όσο και ο διάκοσμος του στηθαίου του παταριού, που θυμίζει περιστερώνα, σκοπό έχουν να επισημάνουν το νησιώτικο ύφος, αλλά και να υπογραμμίσουν την πλαστικότητα των υλικών.

Close Menu