Σχεδιασμός και κατασκευή Αρχιτεκτονικού Γραφείου στο Μοσχάτο

sxediasmos-kai-kataskeui-arxitektonikou-grafeiou-labarch

Details

ΤΙΤΛΟΣ ΙΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕYH ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Ι ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΥΠΟΣ Ι ΓΡΑΦΕΙΟ
ΠΕΛΑΤΗΣ Ι lab.arCH
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ Ι lab.arCH
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ Ι lab.arCH
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ Ι lab.arCH
ΕΤΟΣ Ι 2012-2013
Το παρόν έργο αφορά σε ένα ισόγειο χώρο, σε κεντρικό σημείο του Μοσχάτου (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ). Το μεγάλο ύψος του χώρου (5 μέτρα), ένα στρογγυλό υφιστάμενο υποστύλωμα , τα υαλοστάσια των δύο όψεων του χώρου καθώς και η διαμπερότητα που επιτρέπει την ελεύθερη εισαγωγή ήλιου και αέρα, την ελεύθερη κίνηση του ανθρώπου και την οπτική επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον αποτέλεσαν τα πρωτεύοντα στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψη της ιδέας. Οι αποφάσεις ήταν σαφείς από την αρχή. Η αρχιτεκτονική διαδικασία λαμβάνει χώρα στο ισόγειο, σε αμοιβαία πλην όμως διαβαθμισμένη  αλληλεπίδραση και επικοινωνία  με τον κόσμο και το περιβάλλον. Οι χώροι με απαίτηση απόλυτης ιδιωτικότητας τοποθετούνται στον όροφο, δημιουργώντας πατάρι, εκμεταλλευόμενοι το μεγάλο ύψος.
Ο κύριος όγκος του παταριού, με τη μορφή ενός λευκού κύβου,  στρέφεται προς την κύρια είσοδο ενσωματώνοντας το ελεύθερο υποστύλωμα. Ακριβώς από κάτω και με άμεση εκτόνωση προς το κηπάριο και έναν πεζόδρομο ήπιας κυκλοφορίας οργανώνονται τα σχεδιαστήρια. Στην όψη προς το δρόμο και μπροστά από το κεντρικό υαλοστάσιο του χώρου, δημιουργείται ο χώρος συσκέψεων, ομαδικής δημιουργίας και υποδοχής των πελατών. Μια σκαλωσιά στήνεται σε όλο το διαθέσιμο ύψος του ελεύθερου χώρου και δημιουργεί την υποδομή για μια βιβλιοθήκη η οποία συνεχώς μετασχηματίζεται. Λευκοί κύβοι και γυάλινα ράφια είναι τα βασικά μέσα των μετασχηματισμών αυτών καθώς μπορούν συνεχώς να προστίθενται και να αλλάζουν θέση πάνω στη σκαλωσιά.